Hauptgebäude Bauhausuniversität Weimar / DE

Culture

Since the beginning of the twentieth century, the main building
of the Faculty of Architecture of the Bauhaus-Universität
already housed many art academies. With the merging of
the Großherzoglich-Sächsische Kunsthochschule and the
Kunstgewerbeschule Weimar, the foundations were laid for
the Bauhaus. Early in 1900, Henry van de Velde called
Walter Gropius to Weimar and commissioned him to install
the Bauhaus in his school building. Over the course of its
more than ninety-year history, the building was badly damaged
through heavy use and, at the times of the DDR, also
considerably changed. False floors were put in, hallways
subdivided with doors and the studio windows turned into
box-type windows with a second layer of windows, to list
just a few of the conversions. In 1996, after the Bauhaus
building was put on the list of the UNESCO World Heritage
site, a conceptually reflected renovation was planned and the Cologne architectural office Thomas van den Valentyn
as well as the office Harms and Partners in Hanover was
commissioned with this task. The unobtrusive renovation
concept consisted of the deconstruction of the changes
from the fifties as well as the reconstruction of the building
design by Walter Gropius. A key aspect of the renovation
was the studio windows: the architects used for them
extremely thin insulating glass developed for automobile
engineering. The machine-drawn glass is slightly wavy
which lets the façade keep its original vibrant look. In the
hallways, studios and seminar rooms, white and off-white
walls support the bright and airy spatial impression, while in
the secondary staircase intense shades of red and blue are
a stark contrast to the later predominantly white modernity.

Further information

You can get further information with your Sales representative or via mail at service_germany@remove.this.dlwflooring.com

Fakten

Product: Linoleum
Segment: Culture
Country/City: Germany / Weimar
Client: Land Thüringen, Thüringer Finanzministerium, Staatsbauamt Erfurt, Deutschland
Architect: Henry van de Velde, Van de Valentyn-Architektur
Address: Geschwister-Schollstraße 8, Weimar, Deutschland
Images may not be used without written permission by DLW Flooring.