Universität Paderborn / DE

Education

Compact, dark and starkly geometric on the outside, but bold, bright and vibrantly red on the inside – this sums up the newest auditorium and seminar building at the University of Paderborn. The classrooms maintain a purist aesthetic, with DLW Linoleum in a striking deep black. Its shimmering flakes of aluminium give the rooms a discreet elegance.

In order to accommodate long-term growth in the University of Paderborn’s student population, a new building featuring auditoriums and seminar rooms was inaugurated in 2012 as part of the state’s postsecondary facility modernization programme. With two auditoriums (each with 400 seats) as well as three large and two small seminar rooms, it has enough space for around 1,200 students. The planning and construction work was entrusted to the Dortmund office of Gerber Architekten.
While the exterior of the four-storey building provides a bold bookend to the heterogeneous campus ensemble, its interior echoes the terrain’s topography. The slope of the land is offset by broad stairs that project from inside to outside, resulting in two floor levels. The upper one serves as a prime event area, while the lower one accommodates the auxiliary rooms and cloakrooms. The centrepiece of the premises is a spacious foyer with colour-coordinated accents. The fiery red walls and ceilings are highly visible from the outside, as the lengthwise facades with their large glass walls invite the gaze right into the building.
The building’s shell consists of large-scale anthracite-coloured fibre cement panels. The seminar rooms and offices are located on the northeast side, with post-and-beam glass walls to ensure natural daylight. Even more daylight is provided by a long gap reaching all the way down from the roof, thereby dividing the auditorium tract from the seminar tract, both physically and aesthetically – the two zones are joined by bridges crossing the gap.
The distinctive colouring of the facade is echoed by the interior flooring, with dark grey tiles leading from the foyer into the other areas of the building. For the auditoriums, seminar rooms, offices and adjoining hallways, the architects chose a deep black DLW Linoleum flooring. Over 2,000 m2 in “firmament black” from our Lino Art Metallic series was installed throughout the building. The literal highlights are the scattered aluminium flakes, which lend a shimmering elegance to the entire floor. At the same time, the dark flooring creates a peaceful atmosphere, helping both students and teachers to concentrate better.
The architects, with their long experience in educational facilities, were very deliberate in choosing DLW Linoleum from Armstrong, with its “Made in Germany” excellence. In fact, linoleum is a natural product consisting almost entirely of natural raw materials, of which over 80% is even renewable. DLW Linoleum is also highly cost-effective, due to its low maintenance costs, great durability and long service life. Especially with thousands of students coming and going every day, constantly tracking dirt and straining the facilities, one needs a very robust flooring that still looks great even after many decades. Furthermore, it needs to be quick and economical to clean: thanks to its special surface treatment with LPX Finish, DLW Linoleum is not only extremely durable, but also very easy to clean and maintain.

Lino Art Firmament LPX 152-080
 black
Product details

Further information

You can get further information with your Sales representative or via mail at service_germany@remove.this.dlwflooring.com

Fakten

Product: Linoleum
Segment: Education
Country/City: Germany / Paderborn
Client: Bau- und Liegenschaftsbetrieb NRW
Architect: Gerber Architekten, Dortmund
Address: Warburger Straße 100, 33100 Paderborn, Deutschland
Images may not be used without written permission by DLW Flooring.